غذاها و شیرینی های سنتی اصفهان
به گزارش وبلاگ پتول، اصفهان زیبایی های تاریخی کم نظیری دارد و مدت هاست لقب نصف دنیا را از آن خود نموده است، اما این استان جاذبه های دیگری نیز برای گردشگران دارد که غذا یکی از لذت بخش ترین آن ها است.
غذاهای استان اصفهان جزو خوشمزه ترین غذاهای محلی ایران است. در این مقاله می خواهیم شما را با برترین غذاهای محلی مردم این خطه آشنا کنیم
بریان
یکی از معروف ترین غذاهایی که در استان اصفهان تهیه و طبخ می گردد، بریان است. البته این غذا به اشتباه در بین گردشگران به نام بریانی یا بریونی شناخته می گردد که در واقع به محل فروش بریان گفته می گردد. این غذای سنتی و لذیذ، نه تنها در اصفهان، بلکه در سراسر ایران از معروفیت و محبوبیت زیادی برخوردار است. گردشگران داخلی و خارجی نیز، هنگام سفر به این شهر زیبا و دوست داشتنی حتما از این غذای خوشمزه میل می نمایند. مردم استان اصفهان برای تهیه بریان از گوشت سردست و قلوه گاه، پیاز، نعناع خشک، روغن، نمک، فلفل و زردچوبه، دارچین، زعفران سائیده شده و کشک استفاده می نمایند. در استان اصفهان در کنار بریان مقداری جگر سفید پخته و چرخ شده، آب گوشت تهیه شده از بریان، کشک، نان سنگک، ریحان و یک پارچ دوغ خنک قرار داده و میل می نمایند.
یخمه ترش
یخمه تُرُش یکی از غذاهای سنتی استان اصفهان است که متاسفانه امروزه در مقیاس بسیار کم، به وسیله مردم این استان تهیه و طبخ می گردد. این غذای محلی به علت داشتن مقدار فراوانی از میوه هایی مانند پر زردآلو، به و آلو از غذاهای بسیار مقوی و مفید محسوب می گردد. مردم این استان با ترکیب گوشت گوسفند، به، آلو، پر زردآلو، برنج، نمک، شکر و زردچوبه، این غذای لذیذ و خوش مزه را تهیه می نمایند. مردم استان اصفهان، یخمه ترش را با نان سرو می نمایند.
کباب مشتی
یکی دیگر از غذاهای محبوب و لذیذ استان اصفهان که از هواداران بسیار زیادی نیز در بین مردم این استان برخوردار است، کباب مشتی نام دارد. غذایی که طعمی ملس دارد و معمولا با نان سرو می گردد. این غذای لذیذ با ترکیبی از آرد نخودچی، زردک یا هویج، گوشت چرخ نموده، پیاز، سرکه، شیره و ادویه های خوش عطر، تهیه می گردد.
کله جوش (کالا جوش)
غذایی بسیار خوشمزه و مملو از کلسیم و پروتئین است که به عنوان یکی از غذاهای سنتی و محلی استان اصفهان شناخته شده است. البته این غذای مغزی در استان های دیگری مانند همدان و سیستان و بلوچستان به عنوان غذای اصلی تهیه و طبخ می گردد. ماده اصلی کاله جوش، کشک است که طعم مطبوعی به این غذای محلی می بخشد. مردم استان اصفهان برای تهیه آن از گوشت چرخ نموده، گردو، کشک، آرد، پیاز، نعناع خشک، نمک، فلفل، زردچوبه و آب استفاده می نمایند. البته اضافه کردن گوشت در این غذا اختیاری و با توجه به ذائقه افراد خانواده صورت می گیرد. گاهی اوقات مادر خانواده، مقداری سیر نیز به کله جوش اضافه می نماید. مردم استان اصفهان این غذای مفید و لذیذ را با نان سرو می نمایند.
حلیم بادمجان
حلیم بادمجان غذایی بسیار مقوی و دوست داشتنی است که در بین مردم استان اصفهان محبوب و پرطرفدار به شمار می آید. معمولا روش های مختلفی برای تهیه این غذای لذیذ و خوشمزه وجود دارد که هرکدام طعم و عطری فوق العاده خواهند داشت. مردم استان اصفهان این غذای سنتی و محلی را با استفاده از گوشت سردست یا گردن، کشک، پیاز سرخ شده، سیر رنده شده، بادمجان سرخ شده، نعناع داغ، زعفران، نمک، فلفل و بعضی از ادویه های دلخواه تهیه می نمایند. البته در بعضی از خانواده های این استان، در تهیه حلیم بادمجان از عدس یا لوبیا سفید نیز استفاده می گردد؛ در فصول سرد سال، حلیم بادمجان لذیذ با نان، بسیار دلچسب به نظر می رسد.
قیمه ریزه
یکی دیگر از غذاهای سنتی و دوست داشتنی استان اصفهان، قیمه ریزه نام دارد. این غذا معمولا برای وعده ناهار تهیه و مصرف می گردد. مقداری سبزی خوردن به همراه پیاله ای ماست یا ترشی، در کنار این غذا بسیار لذیذ و دلچسب به نظر می رسد. مردم استان اصفهان برای طبخ این غذای سنتی از گوشت گوسفند چرخ شده بدون چربی، پیاز رنده شده، آرد نخودچی، پیاز سرخ نموده، گوجه فرنگی، نعناع خشک، روغن، نمک، فلفل و بعضی از ادویه های موردعلاقه اعضای خانواده استفاده می نمایند. البته می توان به جای استفاده از گوجه فرنگی، رب گوجه فرنگی را جایگزین کرد. بیشترا این غذا همراه سبزی خوردن تازه و ماست سرو می گردد.
کوکو قندی
کوکو قندی که این روزها بسیار کمتر از گذشته به وسیله آشپزان استان اصفهان طبخ می گردد، یکی دیگر از غذاهای سنتی و محلی این استان به شمار می آید. غذایی که بیشتر به وسیله مادربزرگ ها و خانم های خانه دار قدیمی، با دست پخت های عالی و بی نظیرشان، تهیه می گردد. مزه این غذای سنتی، کاملا متناسب با اسمش بوده و از طعمی شیرین و دلچسب برخوردار است. آشپزان استان اصفهان کوکو قندی را با استفاده از سیب زمینی، تخم مرغ، زعفران، شکر، گلاب و جوهر لیمو طبخ می نمایند. اگر مهمان مردم دوست داشتنی استان اصفهان شدید، حتما روش تهیه و پخت آن را جویا شوید. مطمئن باشید که پشیمان نخواهید شد.
آش سماق
غذایی ترش با شیرینی محبت مادر خانواده، آشی بی نظیر و خوشمزه را برای اعضای خانواده به ارمغان خواهد آورد که به آش سماق معروف است. این غذا از دیگر خوراکی های سنتی و محبوب استان اصفهان قلمداد می گردد که در فصل سرد سال، در مقیاس زیادی به وسیله خانواده های این استان تهیه و میل می گردد. مردم استان اصفهان برای طبخ آش سماق از آرد برنج یا برنج خرد شده، سماق خشک، گوشت چرخ نموده، سبزی، پیاز، روغن، نمک و فلفل استفاده می نمایند. عطر و طعم این غذای سنتی بسیار مطبوع و دلچسب است و به شما پیشنهاد می کنیم، در سفر به استان زیبا و دیدنی اصفهان، حتما از آش سماق میل کنید.
حلیم ماش و قمری
در بین غذاهای سنتی استان اصفهان، حلیم و آش های متنوع بسیاری وجود دارد. این غذاهای سنتی علاوه بر خواص و فوایدی که برای بدن انسان دارند، انرژی و کالری مورد احتیاج بدن را نیز فراهم می نمایند. بعلاوه طعم دوست داشتنی و لذیذ انواع حلیم و آش، از دلایل محبوبیت و مصرف بالای آن ها به شمار می آیند. حلیم ماش و قمری استان اصفهان نیز از این قاعده مستثنی نبوده و از هواداران بسیاری برخوردار است. مردم این استان برای تهیه این غذای سنتی از کلم قمری، گوشت، برنج، سبزی قمری (جعفری، تره، شوید، ترخون، مرزه و شنبلیله)، نمک، زردچوبه، فلفل، دارچین و ادویه کاری استفاده می نمایند. کلم قمری به علت داشتن کلسیم، آهن، ویتامین c و کربوهیدارت از جمله مواد مفید و مورد احتیاج بدن محسوب می گردد. بنابراین توصیه می کنیم حتما از حلیم ماش و قمری مخصوص استان اصفهان میل کنید.
نخودآب
نخود به علت فواید بسیار زیاد، از جمله حبوبات پرمصرف و رایج در طبخ انواع غذاهای سنتی ایرانی محسوب می گردد. به عنوان مثال می توان از نخودآب سنتی استان اصفهان نام برد که با روشی بسیار ساده نیز تهیه می گردد. مردم این استان با یاری نخود، پیاز، روغن، آرد گندم، نمک، فلفل و زردچوبه این غذای مقوی و سالم را طبخ می نمایند.
اماج سرکه و چغندر
یکی دیگر از غذاهای بسیار قدیمی و بومی در استان اصفهان، اماج سرکه و چغندر است. غذایی با رنگ و طعمی فوق العاده و لذیذ که از هواداران زیادی نیز برخوردار است. مردم این استان برای تهیه اماج سرکه و چغندر از سرکه، نمک، چغندر قرمز، آرد و آب استفاده می نمایند. اضافه کردن مقداری نعناع داغ به بهتر شدن طعم این غذا یاری شایانی خواهد نمود.
شله بریان با زیره
یکی دیگر از شله های رایج در رژیم غذایی مردم استان اصفهان، شله بریان با زیره نام دارد. این غذا نیز به علت داشتن زیره سیاه، گوشت گوسفندی، برنج (خرده برنج های لنجانی)، پیاز، نمک، فلفل و زردچوبه بسیار لذیذ و خوش طعم خواهد بود. عطر زیره سیاه در هر غذایی بسیار دوست داشتنی است؛ بنابراین به شما توصیه می کنیم حتما این غذای فوق العاده را تهیه و میل بفرمایید.
خورش ماست
یکی دیگر از غذاهای سنتی اصفهان است، خورشت ماست نام دارد. بیشتر گردشگرانی که به این استان فوق العاده زیبا سفر می نمایند، حتما خورشت ماست را تهیه و میل می نمایند. آشپزان این استان برای طبخ آن از مرغ، ماست چکیده، زردچوبه، زعفران، خلال پوست پرتقال، نمک و زرشک استفاده می نمایند.
حلیم گوشت و عدس
همانگونه که می دانید، حلیم های استان اصفهان بسیار مشهور و پرطرفدار است. یکی از این حلیم های لذیذ و فوق العاده حلیم گوشت عدس نام دارد، که سرشار از مواد غنی و مفید است. مردم استان اصفهان این غذای خوشمزه را با استفاده از گوشت، عدس، برنج، پیاز سرخ نموده، روغن، نمک، فلفل، گردو، سبزیجاتی مانند تره و جعفری، دارچین و نعناع خشک طبخ می نمایند.
پلوماش و قمری
یکی دیگر از غذاهای سنتی و بومی استان اصفهان که بسیار خوشمزه و لذیذ است. کارشناسان غذایی مصرف غذاهایی که با استفاده از ماش تهیه می شوند، به علت داشتن مواد مفید و مغزی ضروری بدن، توصیه می نمایند. ترکیب ماش، برنج و کلم قمری با یکدیگر طعمی جالب و مطبوع را به ارمغان می آورد. مردم استان اصفهان با استفاده از کلم قمری، ماش، برنج، پیاز، سبز پلو، گوشت چرخ نموده، نمک، فلفل و روغن پلوماش را تهیه می نمایند.
گوشت و لوبیا اصفهان
گوشت و لوبیا نمونه ای از غذاهای سنتی و محلی در استان اصفهان است که در دیگ های مسی طبخ می گردد. مردم این استان، آب به دست آمده از این غذا را با نان خرد شده (ترید شده)، میل می نمایند. در طبخ این غذای سنتی و لذیذ از گوشت گوسفند، جعفری، تره، شنبلیله، لوبیا سفید، برنج، پیاز، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه استفاده می گردد.
استان اصفهان علاوه بر داشتن غذاهای متنوع سنتی و بومی، از شیرینی های لذیذ و فوق العاده ای نیز برخوردار است. در ادامه به معرفی این خوراکی های خوشمزه و دوست داشنی می پردازیم.
گز
اصفهان است و شیرینی مشهور آن که گز نام دارد. مطابق احادیث به نظر می رسد، این خوراکی مشهور و محبوب از دوران حکومت صفویه در استان اصفهان و به مرور طی تکمیل خوراکی به نام حلوا چوبه به دست آمده است. البته بر درستی یا نادرستی این ادعا، اختلافات متعددی بین تاریخ شناسان وجود دارد. با این حال در اینکه این شیرینی از خوراکی های سنتی و بومی استان اصفهان به شمار می آید شکی نیست. گز نام خود را از عصاره درختی به نام انگبین گرفته است. امروزه این شیرینی فوق العاده را با استفاده از گلوکز، گلاب، سفیده تخم مرغ، شکر، مغز پسته، خلال بادام، خلال فندق و بیدمشک استفاده می نمایند. البته در استان اصفهان، با اضافه کردن مقدار بسیار کمی از عصاره انگبین، به فراوری گز انگبین نیز پرداخته می گردد، ولی به علت گران بودن قیمت انگبین، فراوری این فراورده در مقدار کمی اتفاق می افتد.
پولکی
قطعا یکی از خوشمزه ترین شیرینی های سنتی استان اصفهان پولکی است که در انواع مختلفی تهیه و مورد استفاده قرار می گیرد. درست کردن این شیرینی لذیذ، چندان هم سخت و سخت نخواهد بود. مردم استان اصفهان برای تهیه پولکی از شکر، کنجد و هل استفاده می نمایند.
شیرینی برشتوک
یکی دیگر از شیرینی های منحصربه فرد و سنتی استان اصفهان، شیرینی برشتوک است که طعم و عطری دوست داشتنی دارد. این شیرینی با استفاده از آرد گندم، آرد نخودچی، روغن جامد، پودر هل، پودر قند، سفیده تخم مرغ و خلال پسته تهیه و طبخ می گردد. شیرینی بسیار عالی و لذیذ، که در مقیاس زیادی در استان اصفهان تهیه و مورد استفاده مردم این استان و سایر گردشگران ایرانی و خارجی قرار می گیرد.
شیرینی برنجی
شیرینی برنجی، یکی از انواع مختلفی از شیرینی سنتی تهیه شده در استان اصفهان به شمار می آید. امروزه این شیرینی خوشمزه از هواداران بسیاری برخوردار است و به مقدار فراوانی در شیرینی فروشی های این استان تهیه و عرضه می گردد. قنادان برای تدارک شیرینی برنجی حنایی از گلاب، آرد برنج، زعفران، شکر ساییده شده و تخم مرغ استفاده می نمایند.
شیرینی کرکی
نوع دیگری از شیرینی های پرمصرف در استان اصفهان قلمداد می گردد. در تهیه این شیرینی از آرد گندم، شکر، روغن حیوانی، تخم مرغ، پودر هل و زعفران استفاده می گردد.
در ارائه مقاله غذاها و شیرینی های سنتی استان اصفهان، سعی شد تا مهم ترین و در عین حال رایج ترین غذاها و شیرینی های طبخ شده در این استان را به شما دوستان عزیز و علاقه مند وبلاگ پتولیی تقدیم کنیم. امید است که توانسته باشیم به این مهم دست یابیم. قطعا نظرات و پیشنهادها شما عزیزان یاری شایانی در ارائه بهتر این قبیل مقالات به ما خواهد نمود.
منبع: کجارو